هیچ چیز بدتر از این نیست که صبح به هنگام بلند شدن از خواب، با ناراحتی و درد شدیدی در کف پای خود مواجه شوید. یکی از مهمترین مواردی که در بروز این درد نقش دارد، خار پاشنه است. حال شاید این سوال برای شما به وجود آمده باشد که خار پاشنه چیست و علت و علائم آن چه میتواند باشد؟ در ادامه مقاله به بررسی خار پاشنه، علت به وجود آمدن، علائم و همچنین راههای درمان و پیشیگری از این بیماری خواهیم پرداخت.
خار پاشنه چیست؟
خار پاشنه در واقع یک زائده استخوانی است که از تجمیع یا رسوب کلسیم در قسمت استخوان پاشنه به وجود میآید. در بعضی از مواقع این بیماری به دلیل خصایلی که دارد، نمیتوان با چشم غیره مسلح آن را تشخیص داد.
یکی دیگر از راههایی که بیمار میتواند از خار پاشنه اطلاع پیدا کند، دردی است که به هنگام بررسی پزشک در آن قسمت از پا حس میکند.
برای درمان خار پاشنه شیوههای مختلفی وجود دارد که به مرور زمان باعث تسکین و درمان این بیماری میشود. اگر که شما از آن دسته افرادی باشید که با این بیماری دسته و پنجه نرم میکنید و احتمال این را میدهید که به این بیماری مبتلا شدهاید؛ با ما همراه باشید تا در ادامه این مقاله، مطالب جامع و کاملی در این زمینه در اختیار شما قرار دهیم.
علت اصلی به وجود آمدن خار پاشنه
اگر ماهیچهها و رباطهای پای انسان برای مدت زمان طولانی در وضعیت کشیدگی قرار بگیرند. به استخوانهای پا فشار نسبتا زیادی وارد میشود. که به مرور زمان باعث به وجود آمدن عارضهای به نام خار پاشنه میشود.
این بیماری بعد از یک پیاده روی طولانی یا انجام حرکات ورزشی سخت به یکباره ظاهر نمیشود.؛ بلکه به دلایلی به مرور زمان و به آرامی در قسمت پاشنه پا شکل میگیرد.
بیشتر بخوانید: عوارض پوشیدن کفش نامناسب چیست؟
برای درمان بیماری خار پاشنه، ابتدا باید علل بروز این بیماری را بررسی نماید تا در صورت درمان و پیشگیری از این بیماری، خار پاشنه دوباره عود نکند.
شاید برای شما هم جالب باشد بدانید که چه افرادی بیشتر در معرض خار پاشنه قرار دارند، باید گفت افرادی که کفش نامناسب و کهنه میپوشند یا به جای کفش مناسب از دمپایی استفاده میکنند، بیشتر در معرض ابتلا به خار پاشنه قرار دارند.
بعضی از افراد دارای کف پای صاف هستند. این افراد با انتخاب کفش نامناسب بیشتر به این بیماری مبتلا میشوند. به همین خاطر این افراد باید از کفش مخصوص کف پای صاف استفاده کنند.
اگر به جای کفش طبی از چرم استفاده میکنید. بهترین پیشنهاد استفاده از کفشهای چرم گیاهی است. این کفشها دارای راه تنفس و فرم بسیار عالی هستند.
طبق بررسیهای انجام شده توسط کارشناسان، بیماریهایی مثل آرتزوز و اضافه وزن از مهمترین دلایلی هستند که نقش اساسی در ابتلا به بیماری خار پاشنه شناخته میشوند.
علائم بیماری خار پاشنه چیست؟
در مباحث قبل به این که خار پاشنه چیست و همچنین علت به وجود آمدن آن پرداختیم. حال در این قسمت به علائم بیماری خار پاشنه میپردازیم.
یکی از بیماریهای شایع در قسمت استخوان پاشنه که حتی فرد، مدتها از ابتلای آن اطلاعی ندارد خار پاشنه است. اما در بعضی از مواقع این بیماری با علائم درد در قسمت پاشنه پا احساس میشود که برای فرد بسیار آزار دهنده است.
درد خار پاشنه بیشتر در قسمت لبه داخلی و مرکز پاشنه احساس میشود. به گونهای که در اولین قدمها بعد از یک خواب یا یک استراحت کوتاه در پاشنه احساس خواهد شد.
درد خار پاشنه در اولین قدمها بدتر و شدید است، ولی با ادامه فعالیت وگرم شدن بدن احساس درد کمتر میشود. باید توجه کرد که راه رفتن روی سطوح سخت، ناهموار و حمل اشیای سنگین، به افزایش درد منجر میشود. شاید شما هم با لمس محل دردناک پاشنه پا زائده استخوانی را احساس کنید. به این زائده خار پاشنه میگویند.
عوارض بیماری خار پاشنه چیست؟
نحوه درمان خار پاشنه پا بدون جراحی
اگرکه شما هم مبتلا به خار پاشنه هستید و به دنبال راه حلی برای خلاص شدن از این بیماری میگردید، در ابتدا بهترین راه حل مشورت با یک پزشک متخصص طب فیزیکی و توانبخش است.
یک خبر خوبی که ما برای شما داریم این است که میتوانید با اندکی تغیر در سبک زندگی خود، تا مقدار قابل توجهی اقدام به درمان خار پاشنه کنید و احتمال مبتلا شدن به این عارضه را کاهش دهید.
برای مثال شاید شما مقدرای اضافه وزن داشته باشید، با انجام یک سری ورزشهای صحیح و همچنین یک رژیم غذایی سالم فشار وارد به پاهای خود را کاهش دهید. یا شاید یک شخص ورزش کار باشید، در این صورت با مشورت و تحت نظر یک مربی به ورزش بپردازید تا پاهای شما دچار هیچ نوع آسیبی نشود.
این را هم باید در نظر بگیرید که با استراحت کافی و پوشیدن کفشهای مناسب، به درمان بیماری خار پاشنه کمک فراوان میکند.
نکته: به هنگام خرید یک کفش مناسب باید توجه داشته باشید، هر کشور از سایز استاندارد خاصی برای ساخت کفش پیروی میکند. پس با آشنایی از سایز استاندارد در کشورهای مختلف میتوانید در انتخاب خود دقت کنید.
برخی از راههای درمان خار پاشنه پا به شرح زیر است.
- استراحت
- استفاده از کفش طبی و یا پد پاشنه
- کاهش وزن
- کمپرس سرد
- مصرف چربی کم
- مصرف ویتامینc بیشتر
- و…
اگر این درمانهای محافظه کارانه موفقیت آمیز نبود، خار پاشنه را غالبا میتوان با جراحی معالجه کرد.
بیشتر بخوانید: معرفی کفش ها و صندل های چرمی مناسب تابستان
راه های موثر پیشگیری
از موثرترین راهها برای پیشگیری از خار پاشنه، دوری از فعالیتهایی است که فشار مداومی به پاها وارد میکنند.
یکی دیگر از راههای پیشگیری خار پاشنه استفاده از زیره کفش مناسب مانند کفیهای طبی است. از دیگر راهها استفاده از کفش R&W است. این کفش به دلیل طراحی خاصی که دارد فشاره وارد شده به کف پا را کاهش داده و در ایستادنهای طولانی مدت بسیار موثر است.
از دیگر موارد پیشگری، چک کردن زیره کفش در طول زمان است، چرا که شکسته یا خراب شدن زیره کفش فشار زیادی برروی پاشنه پا وارد میکند؛ این امر تاثیر به سزایی در ایجاد خار پاشنه دارد. با چک کردن هر چند وقت یک بار زیره کفش میتوان از سلامت آن آگاه شد.
سخن آخر
خار پاشنه چیست؟ به زائده استخوانی که از رسوب کلسیم در پاشنه پا تشکیل میشود خار پاشنه میگویند. این زائده با درد شدیدی در هنگام بیدار شدن از خواب اول صبح و یا استراحت کوتاه همراه است. اما به مرور زمان و گرم شدن بدن این درد کاهش پیدا میکند. علتهای زیادی برای به وجود آمدن خار پاشنه وجود دارد ولی از اصلیترین این علتها فشار زیاد به استخوان پاشنه پا است. همانگونه که در این مقاله راهها و شیوهای درمان خار پاشنه را گفتیم که همه این راهها بسیار موثر هستند، همواره باید مراقب سلامت پاهای خود باشیم و با ایجاده یک سبک زندگی سالم، انجام تمرینات ورزشی سبک و استفاده از کفش مناسب و استاندارد مثل کفش R&W، از بروز مشکلاتی مانند خار پاشنه در پاهای خود جلو گیری کنیم.