ترک پاشنه پا چیست؟ ترکخوردگی پاشنه پا یکی از مشکلات متداول پوستی پا است که به دلیل خشکی شدید و ضخیم شدن پوست ایجاد میشود و معمولاً با درد و ناراحتی زیادی همراه است. شاید در مراحل ابتدایی این ترکها چندان جدی به نظر نرسند، اما با افزایش فشار روی پا و در صورت عدم درمان مناسب، این ترکها میتوانند به مشکلات جدیتر و شکافهای عمیقتری منجر شوند. در ادامه به بررسی علائم و روش های جلوگری از ترک پاشنه پا خواهیم پرداخت.
علت ترک پاشنه پا چیست؟
ترک خوردگی که به آن شقاق پاشنه پا نیز گفته میشود، در زمانی اتفاق میافتد که پوست پا به شدت خشک و کم آب شده باشد.
قبل از این که به علائم و روشهای جلوگیری از ترک پاشنه پا بپردازیم، ابتدا باید بدانیم که علت ترک پاشنه پا چیست؟ از رایجترین دلایلی که باعث به وجود آمدن ترک پاشنه پا میشود میتوان به پوشیدن کفش نامناسب و قرار گیری در معرض گرد و خاک زیاد اشاره کرد. باید توجه کرد که در بعضی از مواقع ترک پا میتواند نشانه یک بیماری جدی باشد. ایستادن یا راه رفتنهای طولانی مدت، موجب افزایش فشار به پاشنه پا میشود؛ در این مواقع چربی زیر پوست به مرور کاهش پیدا کرده و پوست پا در معرض خشکی و ترک خوردگی قرار میگیرد.
دلایلهای مختلفی برای به وجود آمدن ترک پاشنه پا وجود دارد که چند مورد از آن عبارتند از
- سرمای شدید هوا
- خار پاشنه
- خشکی شدید پوست
- اگزمای پوستی
- کم آبی بدن
- صاف بودن کف پا
- دوش گرفتن با آب داغ
- ورزش سنگین
- شستشوی بیش از حد و خیساندن طولانی مدت پاها در آب
- دیابت
- و… .
علائم و روش های جلوگیری از ترک پاشنه
در مبحث قبل اشارهای به دلایل به وجود آمدن ترک پاشنه داشتیم و همچنین گفتیم که علت ترک پاشنه پا چیست؛ در ادامه به علائم و روشهای جلوگیری از ترک پاشنه خواهیم پرداخت.
خشکی پوست
زمانی که پوست پاشنه پا خشک و زبر میشود، میتواند ناشی از عوامل مختلفی نظیر قرارگیری در معرض هوای سرد و خشک، استفاده از صابونهای قوی و عدم استفاده از مرطوبکنندههای مناسب باشد. این خشکی ممکن است موجب ترکخوردگی و ایجاد شکافهای دردناک در پوست پاشنه شود. برای جلوگیری از بروز این مشکلات، مراقبت مداوم از پوست و استفاده از محصولات مرطوبکننده و محافظتکننده ضروری است.
ترک ها و شکاف های عمیق همراه با قرمزی و التهاب
ترکهای به وجود آمده در ابتدا ممکن است سطحی به نظر برسند، اما اگر به موقع به آنها رسیدگی نشود ممکن است به تدریج عمیقتر شده و باعث درد و ناراحتی بیشتر در ناحیه پا شوند. ترکها و شکافهای عمیق در بعضی از مواقع همراه با قرمزی و التهاب شدید در ناحیه پاشنه است. در موردهای شدیدتر این ترکها میتوانند باعث خونریزی یا حتی عفونت شوند، در این صورت احتیاج به مراقبتهای پزشکی شدیدتری دارند. فشارهای مکرر بر روی پاشنه پا، وزن زیاد یا خشکی شدید پوست باعث ترکهای عمیقتر میشوند. استفاده از کرمهای مرطوب کننده، پوشیدن کفشهای مناسب و رعایت نکات بهداشتی در پیشگیری و درمان این نوع ترکها بسیار موثر است.
یکی از نکات مهم برای پیشگیری و درمان مشکلات پاشنه پا، انتخاب کفشهای مناسب است. این کفشها باید به خوبی از قوس پا و پاشنه پشتیبانی کنند و دارای بهترین زیره کفش از لحاظ نرمی و انعطافپذیری باشند. این کار میتواند فشار بر روی پاشنه را کاهش دهد و از بروز ترکخوردگی، قرمزی و التهاب جلوگیری کنند.
بیشتر بخوانید: دلایل شکستگی زیره کفش و راه های جلوگیری از آن
ضخیم شدن پوست
در قسمت پاشنه پا، امکان این که پوست به تدریج ضخیم و سفت شود وجود دارد. در این حالت اغلب به دلیل فشارهای مکرر برروی پا و عدم مراقبت مناسب از پوست رخ میدهد. با ضخیم شدن پوست خطر ترکخوردگی و ایجاد درد و ناراحتی افزایش پیدا میکند. با استفاده از مرطوب کنندهها و انجام مراقبتهای پوستی مناسب میتوانید از ضخیم شدن و ترکخوردن پوست پاشنه جلوگیری کنید.
باید توجه کرد که ترکهای پاشنه پا در فصلهای بهار و تابستان به دلیل استفاده از صندل و دمپاییهای نامناسب افزایش پیدا میکند. با استفاده از کفشها و صندلهای چرمی مناسب تابستان مثل R&W از بروز این مشکل در فصلهای گرم سال و همچنین فصلهای دیگر جلوگیری کنید.
سخن پایانی
ترک پاشنه پا چیست؟ یکی از رایجترین مشکلات در ناحیه پاشنه پا، ترکهای پوستی است که در بسیاری از مواقع عمیق و ضخیم هستند. در بعضی از مواقع این ترکها همراه با درد شدید، التهاب و قرمزی در ناحیه پاشنه پا میباشد. سلامت پاهای شما نقش بسیار مهمی در راحتی و کیفیت زندگی روزانه دارد. بنابراین، باید به خوبی از پاهایتان مراقبت کنید. پوشیدن کفشهای مناسب، رعایت نکات بهداشتی و استفاده منظم از مرطوبکنندهها میتواند به جلوگیری از بروز مشکلات ترک پاشنه پا کمک کند و در صورت نیاز، درمانهای مناسب را به موقع انجام دهید.